Rookgaswisselaar 150 – 500

 390,00

Rookgaswarmtewisselaar maximaliseert de opbrengst van uw houtkachel. Door van de rookgassen de overtollig te winnen. Ideaal voor oudere houtkachels

Ontvang binnen 2 werkdagen een vrijblijvende offerte per e-mail door het onderstaande formulier in te vullen. Liever telefonisch contact? Bel ons direct op 0031 (0)6 51 888 113

Aanbiedingsprijs aanvragen

Voordelen gasloosstoken.nl

  • Duurzaam verwarmen
  • Snelle levertijden
  • Deskundig advies
  • + 30 dealers door heel Nederland

Rookgaswarmtewisselaar maximaliseert de opbrengst van uw houtkachel

Rook van houtkachels heeft een hoge temperatuur van wel tot 400 °C. Goed voor de trek in het rookkanaal, maar ook jammer,  omdat de warmte niet wordt benut. Met de Rookgaswarmtewisselaar gooit u het roer om: u benut ook de rookgaswarmte optimaal om bijvoorbeeld daarmee een paar radiatoren mee te verwarmen. In een ruimte waar de houtkachel niet staat.

De getoonde wisselaar  heeft de volgende eigenschappen.

  • Diameter rookkanaal 150 mm enkelwandig
  • Lengte wisselaar: 6 meter
  • Type: 150x380x500
  • Materiaal staal en rvs wisselaar 
  • Capaciteit: 1,4 tot 3,5 kW
  • Te leveren met appendages (optie)

Rekensom

stel u heeft een houtkachel van 10 kW met een efficientie van 80% dan verlaat 20% van de energie via het rookkanaal uw kamer. Daarvan kunt u maximaal de helft oogsten, wil er geen trekprobleem zich voordoen: dus 1 kwH.De wisselaar is dus geen wondermachine. 

Principe

Het principe is voor de hand liggend: een rookgaskanaal met ingebouwde warmtewisselaar, waar cv-water doorheen gepompt wordt. Het klinkt eenvoudig, maar de kunst is natuurlijk om de rookgastemperatuur maximaal te benutten, zonder de rookgasafvoer te onderbreken. Met de rookgaswarmtewisselaar is dat -na veel ontwikkel- en testwerk- goed uitgepakt. Het Duitse Rhein-Ruhr Feuerstatten Prufstelle heeft er zijn goedkeuring aan verleend. Er werd nauwkeurig getest wat de uitwerking is van de rookwarmtewisselaar op de rookgastemperatuur en in welke mate er warmteoverdracht plaatsvindt. Dus: of het wel zin heeft om de warmtewisselaar veilig te plaatsen. En dat blijkt werkelijk het geval te zijn. Een derde van de warmte wordt extra benut!

Eenvoudig inpasbaar

Een uniek ontwikkelingsresultaat is dat de rookgaswarmtewisselaar eenvoudig in te passen in in vrijwel alle bestaande rookafvoerkanalen. Aan de buitenkant ziet u gewoon een -150 tot 350 mm- rookkanaal  -niet storend of opvallend- met daarin de inventieve wisselaar gebouwd. Kort gezegd: u vervangt 1000 mm, een deel- van bestaande rookkanaal door de rookgaswarmtewisselaar, en benut daarmee uw houtkachel maximaal.

Rondpompen

Het water in de warmtewisselaar moet -net als in elke cv-systeem- permanent worden rondgepompt. Zowel radiatoren als vloerverwarming kunnen er op worden aangesloten, maar ook kan het water door een wisselaar in een buffervat of boiler worden gepompt. Net als op de cv-houtkachel wordt er dus een cv-pomp aan gekoppeld en zijn een paar appendages nodig voor de veiligheid. De appendages kunnen onopvallend worden gemonteerd: voor het veiligheidsdeel aan de muurzijde van het rookkanaal en voor een ander deel, zoals pomp, buiten het zichtveld.

Capaciteit en maat

De capaciteit van de rookgaswarmtewisselaar hangt af van de maatvoering. De kleinste uitvoering heeft een lengte van 500 mm -voor als er weinig ruimte is- maar standaard is de lengte 1000 mm. De wisselaar kan vertikaal, maar ook liggend worden geplaatst: het resultaat blijft hetzelfde. De capaciteit varieert van 2, 3 tot 4 kW oplopend. De warmteopbrengst hangt af van de lengte van de warmtewisselaar en omgevingsfactoren als rookgastemperatuur, druk in het kanaal, uitvoering van de waterzijdige aansluiting, brandstofkwaliteit enzovoort.

De toegepaste materialen zijn van rvs en staal. Er zijn twee uitvoeringen: een combi van stalen kanaal en stalen wisselaar en van volledig rvs. Doordat er zuurstofarm cv-water doorheen wordt gepompt is er geen sprake van corrosievorming

De wisselaars zijn er in de kleuren zwart, antraciet of zilver. De aanschafprijs is buitengewoon aantrekkelijk juist ook omdat er als aanvulling op bestaande houtkachels een geweldige efficientieslag gemaakt wordt.

De volgende keuringen zijn van toepassing: TÜV Prüfbescheinigung nach DIN EN 303 – 5/1999 van TÜV Rheinland. Aan de volgende richtlijnen, normen en plaatsingsrichtlijnen wordt voldaan:  DIN 1298/ EN -1856-2. Warmetauscher und Verarbeitung nach DIN EN 1057 und DVGW-GW 392, mit Gütezeichen RAL und DVGW-Zeichen, CU-DHP, R290 toelatingsnummer Z 23.14-1131 nach EN 1044: CP105 (L-AG2P) und CP203 (L-CuP6) Degassu 4576 U, L-aG 45 Sn, DIN 851

Enkele appendages zijn:

1x           energiezuinige cv-pomp (4 Watt, 6 meter, energielabel A)

1x           thermische driewegregelventiel  55°C

1x           T-stuk 15×3/4×15                                                                                          

1x           T-stuck 15xx3/8×15                                                                                      

1x           overdrukbeveiliging

1x           aanlegthermostaat voor pompaansturing

1x           koppellingset  pomp

1x           automatische ontluchter

1x           thermometer

1x           flexibele slang voor aansluiten op cv-circuit

1x           afsluiter/koppeling

1x        Laddomat 11-30 met thermoventiel 63° C (A-label pomp / 6 m) CU 22

* Laddomat 11-30 in plaats van losse verwarmingpomp en thermoregeling


Elke rookgaswarmtewisselaar wordt uitgeleverd met een montagehandleiding

U wilt meer weten over uw situatie? Mail info@gasloosstoken.nl